11 Agustus 2017

14 Kereta Perisai APC Baharu untuk Sabah

11 Agustus 2017


14 kendaraan perisai APC untuk Sabah (photo : SayangSabah)

KOTA KINABALU : Tentera Darat Malaysia telah dilengkapkan dengan 14 buah kereta perisai baharu jenis Armoured Personnel Carrier (APC) untuk kegunaan kawalan keselamatan negeri ini termasuk Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur (ESSCOM). Menurut Panglimanya, Dato’ Sri Zulkiplie Kassim, kesemua aset terbaharu itu telah memulakan operasi bagi meningkatkan keupayaan kawalan keselamatan terutamanya kawasan ESSCOM. 

“Sebelum ini, kita sudah mempunyai 20 unit kenderaan perisai jenis itu termasuk tiga pesawat udara untuk membantu lapan infantri batalion yang bertugas di bawah naungan ESSCOM.

“Kita masih melihat keperluan-keperluan lain kerana kita melihat ESSCOM penting untuk diberi penumpuan dan membantu agensi-agensi lain melaksanakan operasi terutama di pulau-pulau yang ada di negeri ini,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan kunjungan hormat terhadap Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin, dan isteri, Toh Puan Norlidah R.M Jasni di Istana Negeri, pagi tadi. 

Pada kunjungan itu, Zulkiplie turut memaklumkan Tun Juhar mengenai tahap keselamatan di Sabah dan penglibatan Tentera Darat Malaysia dalam membantu menjaga keselamatan negeri ini. “Kita wujudkan Markas Task Force 450 yang kemudian akan menjadi divisyen ke-5 yang bertanggungjawab ke atas keselamatan Negeri Sabah. 

“Bagi ESSCOM kita telah aturkan trup-trup untuk membantu dalam menjaga serta melaksanakan sebarang operasi,” tambahnya. Selain itu, beliau turut mengajak masyarakat setempat untuk menghadiri Majlis ‘Battle Honour’ pada 11 Ogos ini di Padang Merdeka. “Menteri Pertahanan akan memberi pengiktirafan kepada semua pasukan termasuk unit-unit dalam tiga cabang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang terlibat dengan Ops Daulat.

“Pengiktirafan besar ini menjadi catatan pada panji-panji pasukan sebagai penghargaan kepada kejayaan pasukan dalam satu-satu operasi atau pertempuran,” jelasnya. Tambahnya, pelbagai pengisian lain seperti pameran dan pertunjukan khas daripada ATM menanti pengunjung pada sebelah siang program itu dijalankan. Hadir sama isteri Zulkiplie, Datin Sri Zaleha Md Yusof.

(Sayang Sabah)

37 komentar:

  1. Noh dikomen..Sesama kere aja mencaci. Okelah kalo salah satu lebih unggul,emangnya dah bisa on par ama Aussi? Mereka ketawa ngakak tuh. :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tetangga jahil perlu disentil biar ga ngelunjak n tau diri. Beda kalo kita yg jahil kita yg harus koreksi n tau diri...
      Walopun itu udah tabiat n ditambah sponsor dari majikannya kita juga harus kasih batas yg wajar. Kata anak sekarang "kalo belagu muke lo jauh "

      Hapus
    2. jamane jaman jaman eddiiiaaaannnnn....wes ra kenal menungso opo setannnn...

      buahahaha...edisi hepi2 aja..bukan mau klaim ya :-p

      Hapus
    3. Biasa Om @ap...Sak karepe arep di klaim yo rapopo, Nek wis kepepet kebacut dadi gawe njuk judule hepi2.Nek di jarno yo ngguling2 dewe kuwi...

      ๐Ÿ˜€๐Ÿ™

      Hapus
    4. Ikut hang la bro..memang cek kesah hang nak pikiaq lagu mana??

      jamane® jamane® jaman® edan®..wes® ra® kenal menungso® opo® setan...

      ha tu..cek dah kasi logo Registered hak milik kekal indonesia..cek tak mau klaim lah..dah toksah nangih na..takdak sapa eh nak pi cuhgi...tok sah repot pak hang na..dah hang pi sambung main...main lek lok na..

      Hapus
  2. @AP

    Atuk iku sing nemplok neng mburi koyo konde kui tenong sing isine jajan pasar kae yo?

    BalasHapus
    Balasan
    1. ra la bro..nek ra salah,isine kuwi lesung watu,lombok rawit karo terasi..al maklumlah bro..sing jenenge MRE kuwi ra tau ono sambel trasi..kudu gawe dhewe..

      Hapus
    2. Ning bareng dimatke sing permati kok malah memper vespa-69 ndeke bapakku yo...ono bagasi ban serepe barang, xixixi

      Hapus
  3. 14 kereta perisai ini sebenarnya ialah skuadron fighter jet yg di beri samaran kreta perisai, kebolehan kreta untuk ubah2 ujud jadi fighter merupakan kerahasian atm., sebab tu pula, mig29 tidak urgent untuk di ganti oleh fighter baru.

    BalasHapus
    Balasan
    1. kereta perisai buatan proton nie ade kuasa halimunan,ade fitur tak terlihat mata....dapat kalahkan leopard indon ngan mudah,...kereta nie ade pula laser weapon and plasma....juge dapat lakukan kemampuan menyelam

      Hapus
    2. Yup,kereta kebal nih pun punya radar AESA,IFF dan missile tomahawk...tahniah malaysia

      Hapus
    3. omong ne sopo. indog syok dewek

      Hapus
    4. Malaysie maju kehadapan ngan simpanan emas sebesar bukit gunung ledang

      Hapus
    5. very very tahniah buat malaysie jer...

      Hapus
    6. Kete kebal ni dapat hancurkan F-22 haibat sangat dan menggerunkan

      Hapus
    7. teknologi stealth by atukbomoh®

      Hapus
  4. nie buatan tempatan..buatan kilang proton

    BalasHapus
    Balasan
    1. Yup,kilang proton adalah syarikat the best all over the world...protonpun telah tewaskan syarikat Lockheed Martin,General Dynamic,Leonardo,BAE System dan macam2 syarikat lainnya...Proton tuh menggerunkan...kih kih kih

      Hapus
    2. omong ne sopo. indog syok dewek

      Hapus
    3. malon menggalaksi.. very very tahniah

      Hapus
  5. of kos lar...nie dah capai produksi 1 juta unit proton

    BalasHapus
  6. omong ne sopo. indog syok dewek

    BalasHapus
  7. Bodohnya Indons. Patut pun TKI indons diperbodohkan majikan...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Malon malon jangan lupa jaga istana majikan britsh yer kih kih kih

      Hapus
  8. Lucu bangat melihat komen yg cuba mengatakan tentangb kehebatan malaysia.. komen ini mirip seperti cerita senatron dr seberang.. guna nya untuk mengatakan apa sahaja milik malaysia adalah hebat MENDUNIA seperti mana negara seberang.. sedangkan sudah di bilang berkali-kali...malaysia tidak hebat malah mana mungkin tahap nya MENDUNIA seperti tetangga. yang bertambah lucu bicara nya adalah sesama mereka.. saya hanya melihat ini adalah sekadar aksi lucu bagi m'hiburkan hati...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Tak lah...Malaysia negara superb...Superb segalanya dah...

      Hapus
    2. Awas bro arizan...mau pakai kata MENDUNIA tak boleh sembarangan...sudah di register...harus di tulis seperti ini MENDUNIA®..nanti ada yg ngadu sama papanya...

      Hapus
    3. Betul ap, sudah trademark nya buatan anak Tempatan...Menduniaa๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      Hapus
    4. very very tahniah lon..

      Hapus
    5. Pasti.. lepas ini akan di tulis MENDUNIA®... tulis apa sahaja superB...MAHA super.. yang pasti gak bisa m'ngatasi tahap MENDUNIA®...bukan sebarangan bisa mencapai tahap MENDUNIA®... jika sekadar negara seperti MALAYSIA.. usah mimpi... hahaha...

      Hapus
    6. Ra urus negoromu Riz...Rep mendunia kek...Menggalaxy kek..Superb kek...Pokok nya Malaysia keyeeen....hahaha

      Hapus
    7. Haibat Sememang ni.. Jaguh dan mengerunkan kih kih kih..

      Hapus
  9. Serius ini....Tp bagus untuk memperkuat wilayah Dr infiltrasi teroris....

    BalasHapus